EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

Fotó: Hemző Károly
Brokkolis-pulykás
tésztagratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g pulykamellfilé
- 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
- 1 ek. szójaszósz
- 400 g brokkoli
- 1 piros húsú paprika
- só
- cayenne-i bors
- diónyi vaj/margarin
- 400 g gyűszű- vagy orsótészta
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tojás
- 1 ek. rizsliszt
- szerecsendió
- 100 g cheddar vagy gouda sajt
1. A pulykahúst leöblítjük, a rostokra merőlegesen-rézsútosan vékony csíkokra vágjuk. Meghintjük a fűszerkeverékkel és a szójaszósszal, alaposan összekeverjük, lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe, és 15-20 percet pihentetjük.
2. Közben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, karcsú csíkokra szeljük. A brokkolit 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 3-4 perc múlva szűrőlapáttal jéghideg vízbe szedjük, azaz blansírozzuk, majd alaposan lecsepegtetjük, és többszörösen összehajtogatott papírkendőre vagy tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet.
3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, szemrevaló tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A brokkoli főzőlevét kiegészítjük 4 literre, felforraljuk, majd beleszórjuk a tésztát, és a csomagoláson javasolt ideig főzzük (ügyeljük arra, hogy ne főjön túl, mert később a sütőben is puhul még!). Leszűrjük, jól lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a sütőtálba csúsztatjuk.
4. Az olajat mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk, beleforgatjuk a pulykamellcsíkokat, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve-rázogatva 3-4 percig pirítjuk. Utánasózzuk, cayenne-i borssal ízesítjük, majd a pecsenyealjjal együtt a tésztára simítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a brokkolit és a paprikacsíkokat.
5. A tejszínt simára keverjük a rizsliszttel, a tojásokkal, ízlés szerint sóval, kevés borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. A rakottas tetejére öntjük, megszórjuk a szálasra reszelt sajttal, és aranysárgára sütjük (25 perc). Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), a sütőtedényben tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
− Pompás családias-baráti vendégváró, hiszen előre elkészíthetjük, de csak közvetlenül sütés előtt öntözzük meg a tojásos tejszínnel, mert nem jó, ha túlpuhul-elázik a tészta!
− Ha üveg- vagy cseréptálat használunk és későbbi fogyasztásra szánjuk, azaz sütésig a hűtőben tároljuk az ételt, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az áthűlt tál elpattanhat a hőmérsékletkülönbségtől! A sütési idő ez esetben 20-25 perccel hosszabb!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé