VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Tepsis sajtos
sült krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes krumpli (150-180 g/db)
- só, bors
- 1 ek. olaj
- 100 g reszelt gouda sajt
- 1-1 kk. szezámmag és köménymag
- 1/4 kk. pirospaprika
- A mártásokhoz:
- 100 g feta sajt
- 1,5 dl sovány tejföl (12%-os)
- só, őrölt fehér bors
- 1 szelet piros húsú paprika
- 4-6 szál snidling
- 1 kis fej hagyma
- 4 közepes, érett paradicsom
- 1 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 ek. provence-i fűszerkeverék
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 2 ek. ketchup
- 2-3 szál petrezselyem
1. A krumplikat 10 percre beáztatjuk langyos vízbe. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőbe való nagy zománcos tepsit kikenjük az olajjal. A krumpliszemeket alaposan megsikáljuk, félbevágjuk, meghintjük sóval, vágott felükkel lefelé a tepsibe sorakoztatjuk, és 20 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, tetejükre púpozzuk a sajtot, felét meghintjük szezámmaggal és pirospaprikával, felét köménymaggal, majd további 20-25 perc alatt aranybarnára-ropogósra sütjük.
2. Közben a sajtmártáshoz a feta sajtot kisebb darabokra tördeljük, összedolgozzuk a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, tálkába szedjük, végül az apróra felkockázott paprikával és snidlinggel díszítjük.
3. A paradicsommártáshoz a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A paradicsomot meghámozzuk, néhány karika kivételével a hagymához adjuk, összeturmixoljuk. Az olívaolajjal, a fűszerkeverékkel, a paprikakrémmel, a ketchuppal, sóval és borssal ízesítjük, tálkába szedjük, paradicsomkarikákkal díszítjük.
4. A krumplikat lapos tálra rendezzük, petrezselyemmel díszítjük, és a kétféle mártás kíséretében köretként, de akár italkorcsolyaként is kínálhatjuk.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, sör