LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Karfiol-brokkoli
krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g brokkoli
- 200 g karfiol
- 300 g burgonya
- 150 g sárgarépa
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 liter zöldségleves (2 kockából)
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- szerecsendió
- 4 kk. tejföl
- 1/4 piros húsú paprika
1. A brokkolit és a karfiolt megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A burgonyát, a sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát és a sárgarépát kockákra-karikákra, a hagymát finomra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a burgonyát és a sárgarépát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, beletesszük a brokkolit és karfiolt (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük (45 perc) – félidőben kiemelünk a levesből 4-4 apró brokkoli- és karfiolrózsát a díszítéshez.
3. Lehúzzuk a levest a tűzről, botmixerrel az egészet péppé-krémmé zúzzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sót, néhány tekerésnyi borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, majd még egyszer felforraljuk.
4. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, tetejét megpötyögtetjük 1-1 kk. tejföllel, késheggyel cirmosra igazítjuk, végül a félretett brokkoli- és karfiolrózsákkal, valamint a leöblített, apróra felkockázott paprikával díszítjük.
Tippek:
Sajtos bagettpirítóst kínálhatunk hozzá: személyenként 2-2 bagettkarikát zsiradék nélkül megpirítunk, bedörzsöljük fokhagymával, megszórjuk finomra reszelt sajttal, és a sütőben enyhe pirulásig sütjük.