DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták
A legfinomabb túrós palacsinta, amelyet valaha is kóstoltam.
Igaz, hogy kell hozzá egy kis idő meg türelem, de megéri!
Nem túl tartalmas, egytállevesek ideális kísérője.

Fotó: Hemző Károly
Bécsi töltött-sült
túrós palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 100 g finomliszt
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
- 1 ek. olaj
- 1 ek. rum
- A töltelékhez:
- 50 g puha mazsola
- 2 ek. rum
- 3 ek. lágy vaj/margarin
- 2 tojás
- só
- 100 g porcukor
- 250 g krémtehéntúró
- 1 biocitrom reszelt héja
- Az öntethez:
- 1 tojás
- 30 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 dl tej






1. A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 30 percet pihentetjük, aztán hozzáadjuk az olajat és a rumot (ha szükséges, egy kevés buborékos ásvány-/szódavízet is), és 8-10 palacsintát sütünk belőle.
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy nem túl mély, csinos sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).
3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat/margarint habosra-krémesre keverjük a porcukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a túróval. Belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját (A), aztán óvatosan, hogy össze ne törjük, (lyukas fakanállal) lazán beledolgozzuk a tojáshabot (B), végül a mazsolát a rummal együtt.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük (D), majd félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe (D).
6. Az öntethez (botmixerrel) simára-habosra keverjük a tojást a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsintarakottas tetejére locsoljuk (F), és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc). 5 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben tálaljuk.
Tippek:
Pompás vendégváró, mert mindent el lehet előre készíteni, de az öntetettel csak közvetlenül a sütés előtt szabad meglocsolni a rakottast (elázna, ha az öntetben „tárolnánk”). Addig azonban a hűtőszekrényben tartjuk, és a sütést hideg sütőben kezdjük, mert, még a hőálló vagy mikrohullámú sütésre alkalmas tálak is könnyen elpattannak, ha a hűtőszekrényből egyenesen a forró sütőbe tesszük őket! Számítsunk arra, hogy a sütési idő mintegy 20 perccel hosszabb lesz!