TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Elendel
Krumplis tészta,
avagy gránátos kocka
Eredeti neve: Grenadiermarsch
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g főzni való krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 50 g olaj vagy sertészsír
- 1 kk. pirospaprika
- só, bors
- 400 g (nagy) kockatészta
1. A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük (20 perc). Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, hűlni hagyjuk, aztán nagy lyukú reszelőn megreszeljük vagy villával apróra-darabosra törjük.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Nagyobb edényben felforrósítjuk a zsiradékot, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, jól összekeverjük, aztán beleforgatjuk a krumplit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a tűzre visszatéve jól átforrósítjuk.
2. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és a krumplihoz adjuk. Kíméletesen összekeverjük (pl. két favillával), és petrezselyemmel díszítve forrón tálaljuk. Ecetes savanyúságot, (enyhén csípős) csalamádét kínálhatunk mellé.
Változatok:
Készíthetjük nyers krumpliból is: a meghámozott krumplit apróra felkockázzuk, a hagymás-paprikás alapba forgatjuk, ízlés szerint sózzuk, felöntjük egy kevés vízzel. Mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk, végül fedő nélkül kissé megszikkasztjuk, és frissen őrölt borssal illatosítjuk.
Megjegyzések:
Ez az a tésztaféle, amely melegítve még finomabb: teflon vagy öntöttvas serpenyőbe szedjük, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és mérsékelt tűzön addig melegítjük-pirítjuk, amíg az alja színt kap. Ritkán keverjük meg, hogy legyen ideje kissé megpirulni. Vigyázat, a benne lévő paprikától erős tűzön könnyen megég és keserű lesz!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör