LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Gazdag zöldségleves
sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g kelbimbó (mélyhűtött)
- 1 karcsú póréhagyma
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 150 g sárgarépa
- 250 g burgonya
- 2 zöldségleveskocka
- só
- 10 szem rózsabors
- 4-5 szál petrezselyem
- 2 ek. olaj
- 40 g trappista vagy edami sajt
- 12 szelet bagett
- 1/2 kk. pirospaprika
1. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, a torzsavégeket levágjuk, ha túl nagyok a bimbók, kettévágjuk őket. A póréhagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét, valamint a sárgarépát vékony karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A leveskockákat felforraljuk 1,2 liter vízzel, 2 gerezd fokhagymát és a rózsaborsot teatojásba zárjuk. A petrezselymet leöblítjük, a levélkéket lecsipkedjük, a szárakat vékony cérnával átkötjük.
2. Felforrósítjuk az olajat, üvegesre fonnyasztjuk benne a póréhagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket és a kelbimbót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, beletesszük a teatojást és a petrezselyemszárat, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc). Eltávolítjuk a teatojást és a petrezselyemszárat, ízlés szerint utánasózzuk, végül lazán belekeverjük a frissen felaprózott petrezselymet.
3. A sajtot megreszeljük. A bagettszeleteket grillsütőben, zsiradék nélkül mindkét oldalukon világosra pirítjuk, egyik oldalukat bedörzsöljük a maradék 1-2 gerezd fokhagymával, megszórjuk a sajttal, és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt a tetejükre olvad. Meghintjük néhány csipet pirospaprikával, és a leves kísérőjeként azonnal-frissen tálaljuk.