2020. szeptember 24.
Gellért napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Nagyanyáink is megirigyelhetnék ezt a jellegzetes, „kávésüteménynek” titulált édességet, amilyet a régi időkben, délutánonként kávé vagy tea mellé csipegettek. A ráérős uzsonnák divatja a legtöbb helyen (sajnos) elmúlt, a sütemény azonban változatlanul pompás, sőt vendégvárásra is remek.


Fotó: Elendel

Mogyorós-
körtés korona

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

  • 100+40 g hámozott mogyoró
  • 250 g finomliszt + a formához
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • 5 tojás
  • 1 biocitrom
  • 4 közepes nagyságú, érett, de kemény körte (kb. 800 g)
  • 250 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 300 g sütőcukor vagy porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 3 ek. barackpálinka
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita

1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma sima alaplapját bordás rajzolatú, középen lyukas, azaz korona alakú betétjére cseréljük, vékonyan, de gondosan kikenjük vajjal/margarinnal és beszórjuk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle).

2. 100 g mogyorót finomra darálunk. A lisztet összevegyítjük a sütőporral. A tojásokat és a citromot gondosan megmossuk, a tojásokat egyenként felütjük és tálkába csúsztatjuk, a citrom héját pedig lereszeljük, 1/2 citrom levét kinyomjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, karalábévájóval kiemeljük a magházukat, és azonnal megöntözzük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A vajat/margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra-levegősre keverjük. Egyenként, gondosan beledolgozzuk a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat, végül több részletben hozzászitáljuk a lisztet. A masszát két részre osztjuk, az egyiket fehéren hagyjuk, a másikba belekeverjük a fahéjat, a darált mogyorót és apránként a tejet.

4. A formába szedjük-simítjuk előbb a mogyorós masszát, aztán a fehéret, kanálháttal, széles-levegős mozdulatokkal összeforgatjuk a kétféle masszát (ettől némileg márványos lesz a sütemény metszete). A felezett körtéket lecsepegtetjük, élükkel belebelenyomkodjuk a tésztába,  és középső bordamagasságra helyzett rácson 50 percig sütjük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük, aztán tortarácsra fordítjuk, óvatosan leemeljük róla a tortakarikát, valamint a rajzos koronabetétet, és hagyjuk kihűlni.

5. A maradék 40 g mogyorót darabosra-durvára vágjuk, serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül, folyamatosan keverve világosdrappra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni. A baracklevárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, elkeverjük a pálinkával, és (ecsettel) bevonjuk vele a korona felületét. Sűrűn beszórjuk a pirított mogyoróval, hagyjuk megszáradni (1 óra).

6. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk a koronát, citromfű-/mentabóbitákkal vidámítjuk, és a szépség kedvéért csak az asztalnál, nem túl vékonyan szeleteljük. Sokáig elálló, finom sütemény, remekül bírja a mélyhűtést.

Változatok:

− Készíthetjük almával is, a savanykás fajtákkal finom igazán; baracklekvár helyett bevonhatjuk citromos cukormázzal vagy tortabevonó étcsokoládéval is.
− Mogyoró helyett használhatunk diót, mandulát is, sőt 1-2 ek. átszitált kakaót is adhatunk a masszához, így jobban érvényelül a „márványzata”.

Italajánlat:

Kakaó, kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

346 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Szerencsegomba
tojásból

Ringlis
krumplisaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Sajtkrémes
mártogató

Almás-zöldséges
heringsaláta

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sonkás és
sajtos roló

Rokfortos-körtés
céklasaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: