2022. július 7.
Appolónia napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Túrós-zöldborsós
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • só, bors
  • 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhütött)
  • 100 g főtt, füstölt sonka
  • diónyi vaj/margarin
  • 2+1 tojás
  • 500 g krémtehéntúró
  • 100 g reszelt parmezán vagy cheddar sajt
  • 1+1/2 dl tej
  • szerecsendió
  • 1 paradicsom
  • 1 szál petrezselyem

1. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A zöldborsót (fagyos állapotban) 4-5 ek. forró vízbe dobjuk, fedő alatt puhára pároljuk, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. A sonkát vékony csíkokra szeljük. Kikenünk vajjal/margarinnal egy szemrevaló, mélyebb sütőtálat (ebben fogjuk tálalni).

2. Két tojást kettéválasztunk, sárgájukat, az egész tojást, a túrót, a sajt felét, és 1 dl tejet összekeverünk. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.

3. A krumplit felkarikázzuk, egyharmadát a sütőtál aljára terítjük, kissé megsózzuk. Tetejére simítjuk a túrómassza felét, megszórjuk a sonkával, aztán újabb egyharmad rész krumpli, a zöldborsó és a maradék krumpli következik.

4. A maradék túrómasszát felhígítjuk 1/2 dl tejjel, a krumpli tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és 180 °C-os sütőben aranybarnára pirítjuk (40-45 perc). Paradicsomgerezdekkel, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tippek:

Készíthetünk hozzá snidlingmártást: felforrósítunk 20 g vajat/margarint, rózsaszínűre pirítunk benne 20 g (1 púpozott ek.) lisztet. Felöntjük 2,5 dl tejjel és ugyanennyi vízzel, elkeverünk benne 1 ek. ételízesítőt, majd mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve 10 percig főzzük-sűrítjük. 1 nagy csokor (25-30 szál) snidlinget megmossunk, ollóval egyenesen beleaprózzuk a mártásba, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és csinos tálkába-csészébe szedve kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kenyértorta
pizzasütő módra

Spenótos
palacsintatorta

Zöldséges
húsgombócok

Húsos
lilahagymatorta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tavaszi
csirkeraguleves

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Sonkás és
sajtos roló

Sajtos-sonkás
papucs

Sajtkrémes
mártogató

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Paradicsomos-
sajtos palacsinta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: