2019. december 9.
Natália napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Elendel

Színes rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g hosszú szemű rizs
  • só, bors
  • 2+6 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 4 szál újhagyma
  • 1 piros húsú kaliforniai vagy paradicsompaprika
  • 200 g zsenge zöldborsó (100 g tisztított/mélyhűtött)
  • 1 kis doboz csemegekukorica (250-280 g)
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 1+4 ek. citromlé

1. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót, beleszórjuk a rizst, majd félig lefedve, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk, aztán lazán összekeverjük 2 ek. olívaolajjal, és nagyobb tálra terítve hagyjuk kihűlni.

2. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt, kissé rézsútosan felkarikázzuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a dísztéshez, a többit megszórjuk 1/4 kk. sóval és meglocsoljuk 1 ek. citromlével. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, vékony csíkokra, majd kockákra vágjuk.

3. A zöldborsót 2 ek. vízzel, fedő alatt 5-8 percig pároljuk, hűlni hagyjuk, leszűrjük. A kukoricát szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket (néhány kivételével) felaprózzuk.

4. A kihűlt rizst és zöldborsót nem túl mély tálba csúsztatjuk, hozzáadjuk a paprikát, a kukoricát, a zöldfűszereket és a hagymát levével együtt. A maradék 4 ek. citromlét simára keverjük ízlés szerinti sóval, frissen őrölt borssal, apránként 6 ek. olívaolajjal, és lazán összekeverjük a salátával. A félretett hagymával és zöldfűszerlevelekkel díszítve hidegen, de nem behűtve kínáljuk.

Változatok:

– Gazdagíthatjuk 2-3 gerezdekre/karikákra vágott kemény tojással vagy 100-150 g garnélarákkal.
– Újhagyma helyett készíthetjük lilahagymával vagy 2 percig blansírozott póréhagymával is.
– Citronett öntet helyett kínálhatunk hozzá (külön tálkában) friss mentával illatosított joghurtos majonézmártást is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

420 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-majonézes
krumplisaláta

Hagymás-répás
karfiolsaláta

Mimóza
tojássaláta

Cézár-saláta
paradicsommal

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Kolumbusz-saláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Mentás
csicseriborsósaláta

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: