KÖRETEK > Rizsköretek

Fotó: Hemző Károly
Sütőtökös-
gombás rizs
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g sütőtök
- 250 g sampinyon gomba
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- diónyi gyömbér
- 2+2 ek. olaj
- 300 g kerek szemű rizs
- 1/2 dl fehérbor
- 2 zöldségleveskocka
- só, bors
- 1 ek. vaj/margarin
- 2-3 szál petrezselyem
- 10-12 szál snidling
1. A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük vagy kisebb kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, a hagymát finomra aprózzuk.
2. Felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a rizst, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és hagyjuk elpárologni. Hozzáadunk 8 dl vizet, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt, egyszer-kétszer megkeverve 8 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 12-14 percig pihentetjük-puhára puffasztjuk (ezalatt nem emelgetjük a fedőt, és nem kevergetjük a rizst, mert megszökik a gőz, amely a puhulásához szükséges!)
3. Közben a maradék 2 ek. felforrósított olajban rózsaszínűre pirítjuk az áttört fokhagymát és a finomra reszelt gyömbért. Beleforgatjuk a sütőtököt, 3-4 perc múlva rádobjuk a gombát, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és fedő nélkül további 5 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt további 10 percig pihentetjük.
4. A rizst tálba terítjük, tetejére olvasztjuk a vajat/margarint, közepére halmozzuk a sütőtökös gombaragut, meghintjük a finomra vágott snidlinggel, és petrezselyemmel díszítve forrón kínáljuk. Egytálételként (tetszés szerint reszelt parmezán sajttal megszórva) vagy köretként fogyaszthatjuk.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor