2020. január 28.
Károly, napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Márványsajtos
rántott szelet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vastag szelet kicsontozott sertéskaraj (180-200 g/db)
  • 1 szál zellerzöldje
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 8 szál snidling
  • 3-4 tojás
  • 80 g finomliszt
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 150 g érett márványsajt
  • a sütéshez olaj
  • A körethez:
  • 500 g csemegeszőlő
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 3 ek. brandy
A
B
C
D
E

1. A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, hosszanti oldalukba mély zsebet vágunk, kívül-belül besózzuk őket. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsípkedjük, és a snidlinggel együtt finomra vágjuk. A tojásokat egyenként felütjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, kissé felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát külön-külön tálba szórjuk.

2. A márványsajtot villával megtörjük, összedolgozzuk a zöldfűszerekkel és a snidlinggel, majd arányosan elosztva a zsebekbe töltjük, a nyílásokat pedig fogvájóval betűzzük (A).

3. A töltött hússzeleteket lisztbe forgatjuk, jól lerázzuk róluk a felesleget, és mindkét oldalukon a felvert tojásba mártjuk. Alaposan lecsepegtetjük, a zsemlemorzsába tesszük, óvatosan beleforgatjuk-nyomkodjuk, majd ismét tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, azaz kétszer panírozzuk (B).

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk kétujjnyi olajat. Beletesszük a hússzeleteket (C), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük az egyik oldalukat (8-10 perc) (D). Ezután megfordítjuk őket, és fedő nélkül a másik oldalukat is barnára-ropogósra sütjük (további 6-8 perc). Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat (E).

5. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: a szőlőt megmossuk, leszemezzük; a vajat/margarin felforrósítjuk, rádobjuk a szőlőt, aláöntjük a bort, hozzáadunk 1 csipet sót, és élénk tűzön 2-3 percig forgatjuk-pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a brandyvel, lefedjük, de már nem forraljuk, csak a brandy gőzében érleljük néhány percig, végül külön tálba szedve kínáljuk. Burgonyapüré/krokett illik hozzá.

Tippek:

– Minél vastagabb vagy csontosabb a hús, annál nehezebben sül át, tehát fontos, hogy takarékon süssük, különben a bundája megég, belül pedig félig nyers marad!
– A rántott húst sütés közben csak addig szabad lefedni, amíg meg nem fordítjuk, különben a már ropogósra sült bundája a gőzben megpuhul.
– Ha nagyobb mennyiségű rántott húst sütünk, és a kisült szeleteket melegen kellene tartanunk, előmelegítjük a sütőt 100 °C-ra, kikapcsoljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a húst, és betesszük a sütőbe. A sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk fakanállal, hogy a gőz szabadon távozhasson, különben megereszkedik a hús bundája!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

558 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Húsos
lilahagymatorta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Mini sajtnyársak

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Spenótos papucs

Orosz
csirkehússaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: