SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Almás-sárgarépás
káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 kisebb fej fehér káposzta (400 g)
- 1/2 póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
- só, bors
- 300 g sárgarépa
- 2 kisebb alma
- 3 ek. citromlé
- 1 ek. tisztított tökmag
- 1/2 dl szűrt almalé
- chilipor
- 3 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1-2 szál petrezselyem
1. A káposzta külső leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, és vékony csíkokra gyaluljuk. A pórét megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét vékonyan felkarikázzuk, majd a káposztával együtt enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 2 perc múlva leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, nem túl mély tálba terítjük.
2. A sárgarépát meghámozzuk, szálasra reszeljük. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, vékony csíkokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, és a sárgarépával együtt a káposzta tetejére/mellé rendezzük. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk, lapostányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni.
3. Elkeverünk az almalében ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, 1-2 csipet chiliport, végül apránként az olívaolajat, és a saláta tetejére locsoljuk. Folpackkal letakarva 1 órán át pihentetjük.
4. Tálaláskor tetejére szórjuk a tökmagot, petrezselyemlevélkékkel díszítjük, de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze. Hirtelensültek köreteként, de sokmagos kenyér vagy pirítós kíséretében könnyű egytálsalátaként is kínálhatjuk.
Változatok:
Tökmag helyett durvára vágott diót, mogyorót is használhatunk.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
159 kcal/adag
Nehézségi fok: