LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Tejszínes
karfiolkrémleves
sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej karfiol (500 g tisztított)
- 1 karcsú póréhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj/margarin
- 2 tyúkhúsleveskocka
- 1 dl tej
- 1 ek. rizsliszt
- só, bors
- 80 g gépsonka
- 1/2 piros húsú paprika
- 1 kk. olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tojássárgája
- 4-5 szál petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
2. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, a póréhagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk a karfiolt, és fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük (30 perc).
3. Félreteszünk 4 ép-szép karfiolrózsát, aztán botmixerrel finom péppé turmixoljuk a levest. Hozzáadjuk a tejben elkevert rizslisztet, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, szelíd tűzön 3-4 percig forraljuk.
4. Közben a sonkát 1/2 cm vékony csíkokra, a paprikát apró kockákra vágjuk, mindkettőt a felforrósított olajba dobjuk, kissé megpirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból, és papírkendőre terítjük.
5. Lehúzzuk a levest a tűzről. Eldolgozzuk a tejszínben a tojássárgáját, habverővel a leveshez keverjük. Mélytányérokba szedjük, a félretett, elfelezett-elnegyedelt karfiolrózsákkal, a pirított sonka-paprika keverékkel, és a finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.