SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok
A változatos formájú sütőtök szépsége, kellemes íze, és igénytelensége miatt rendkívül kedvelt és elterjedt az egész világon. Valójában zöldségnek tekinthető, ám édeskés-telt zamata miatt számtalan édesség, desszert készítéséhez is használhatjuk − a vele sült sütmények különösen szaftosak, puhák, ízletesek!
A gyerekek imádják!

Fotó: Hemző Károly
Sütőtökös
muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1,3 dl olaj
- 1 biocitrom
- 250 g sütőtök
- 200 g pirított, darált mogyoró
- 200 g finomliszt
- 1/2 tasak (1 kk.) sütőpor
- 1 csapott kk. őrölt fahéj
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 210 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- A mázhoz és a díszítéshez:
- 80 g porcukor
- 1 nagy ek. citromlé
- 6 szem cukrozott vagy koktélcseresznye







1. A teljes mennyiségből elvett olajjal (vagy egy kevés lágy vajjal/margarinnal) vékonyan kikenünk egy 12 csészés muffinformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. A citromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kiemeljük, finomra reszeljük (A), majd patyolattiszta vászonkendőbe/szalvétába tekerve kinyomjuk-kifacsarjuk a levét (különben eláztatja a tésztát!) (B), elkeverjük a mogyoróval. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, végül hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal (C). Egyenletesen eldolgozzuk benne a mogyorós sütőtököt, és felváltva, több részletben, lazán a masszához keverjük a tojáshabot, valamint a lisztet (D).
4. Arányosan elosztva, két kanál segítségével a muffinformába szedjük a masszát (E), és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, ezután óvatosan rácsra emeljük őket, és hagyjuk kihűlni (a sütő ajtaját becsukjuk, mert szükségünk lesz a sütő maradék melegére).
5. A porcukrot a citromlével sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcak mozdulatokkal haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét, végül 1-1 félbevágott cseresznyeszemet ültetetünk a közepükre. 15-20 percre betesszük a langyos, ezúttal fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú sütőbe, hogy a máz szép fényesre-keményre száradjon (kb. 20 perc). Sokáig frissen maradó, finom sütemény, amelyet kávé, tea mellé kínálhatunk. Mélyhűthető!
Változatok:
Süthetjük vajjal/margarinnal kikent és liszttel/zsemlemorzsával vagy darált mogyoróval behintett őzgerincformában is, amelyet kihűlés után hosszúkás tálra borítunk, bevonunk a citromos cukormázzal, és a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítünk.
Italajánlat:
Kávé, tea, kakaó