DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Tüskés alma rumos
karamellmártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kisebb biocitrom
- 4 savanykás alma
- 2 dl száraz fehérbor
- 4 ek. méz
- 8 szegfűszeg
- kisujjnyi fahéj
- 40 g mandulapálcika
- 4 ek. ribizlidzsem
- A mártáshoz:
- 6 ek. kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 4 ek. rum
1. Az alaposan megmosott citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kifúrjuk-kivájjuk, majd akkora lábasba tesszük, amekkorában szűken elférnek, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi őket. Hozzáadjuk a citromlét, a bort, a citromhéjat, a mézet, a szegfűszeget, valamint a fahéjat, és a forrástól számított 5 percig főzzük. A főzőlében hagyjuk langyosra hűlni (előző nap is elkészíthetjük).
2. A mandulpálcikákat felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, majd azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy a forró serpenyőben meg ne égjenek, hagyjuk kihűlni.
3. A karamellmártáshoz a cukrot sötétbarnára pirítjuk, hozzáadunk 2 dl-t az alma főzőlevéből, és oldódásig forraljuk vele (5-8 perc). Felöntjük a tejszínnel, éppen csak összeforraljuk, végül a tűzről lehúzva belekeverjük a rumot. Lefedjük, melegen tartjuk.
4. Az almákat lecsepegtetjük, sűrűn megtűzdeljük a mandulapálcikákkal. 1 nagyobb vagy 4 kistányérra ültetjük őket, magházuk üregét „túlcsordulóan” megtöltjük a ribizlidzsemmel. Alájuk-köréjük szedjük a karamellmártást, és langymelegen vagy hidegen, de nem behűtve tálaljuk. Körtéből is finom!
Tippek:
Az alma jól behűtött főzőlevét egy kevés almapálinkával, citromkarikával, menta- vagy citromfűlevélkével aperitifként kínálhatjuk.