SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Almás-szőlős
sajtsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g nagy szemű szőlő
- 2 nagyobb, savanykás alma
- 1/2 fejes saláta
- 6-8 levél vörös lollosaláta
- 20-25 szál rukola
- 1-2 ek. citromlé
- 1 közepes fej lilahagyma
- 200 g füstölt sajt
- 4 ek. fehérborecet
- 1 kk. méz
- só, bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A szőlőt, almát és a salátaféléket megmossuk, ez utóbbiakat kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány szép levéllel körbedíszítjük egy nem túl mély tál szegélyét, a többit falatnyi darabokra tépkedjük.
2. A szőlőszemeket félbevágjuk, magjaikat kiemeljük (ha túl vastag a héjuk, meghámozzuk). Az almák magházát eltávolítjuk, karcsú szeletkékre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével. A hagymát felkarikázzuk, a sajtot vékony szeletekre, majd hasábokra-háromszögekre vagy kockákra aprózzuk.
3. Az öntethez a borecetet elkeverjük a mézzel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, majd apránként az olívaolajjal. Lazán beleforgatjuk a felaprózott salátaleveleket, lecsepegetjük, és a tálba terítjük. A sajt felét, a szőlőt, a hagymát és az almát levével együtt átforgatjuk a maradék öntetben, a salátaágyra halmozzuk, tetejére szórjuk a maradék sajtot, és máris fogyaszthatjuk. Rozskenyér, sokmagos péksütemény illik hozzá.
Tippek:
– Tetejét megszórhatjuk néhány gerezd durvára vágott dióval vagy mandulával is.
– Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, csak az asztalnál keverjük össze a salátát az öntettel, mert a salátalevelek gyorsan összeesnek. Fogyasztásig letakarjuk, hidegre tesszük, de 30 perccel előbb vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a dermedt sajtnak legyen ideje meglágyulni, mert úgy az igazi!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé