SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Hemző Károly
Szilvás kalács
Eredeti neve: Zwetschgendatschi
Hozzávalók Kb. 30 szelethez:
- A kelt tésztához:
- 40 g élesztő
- 1 kk.+50 g kristálycukor
- 1+1,5 dl langyos tej
- 500 g finomliszt
- 120 g vaj/margarin
- 2 tojás
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom reszelt héja
- Továbbá:
- 1,5 kg szilva
- 2 ek. darált mandula vagy zsemlemorzsa
- 1 kk. fahéj
- 50 g porcukor







1. A kelt tésztához jól elkeverjük az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
2. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal kikenünk egy nagyobb méretű, kb. 30x40 cm-es (például a sütőbe való zománcos-peremes) tepsit, a maradékot felolvasztjuk. A tojásokat habosra keverjük 50 g cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a reszelt citromhéjjal és a maradék 1,5 dl langyos tejjel. A liszthez adjuk a tojásos tejet, majd a langyosra hűlt vajat/margarint, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
3. Közben a szilvát megmossuk, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük. Hegyes késsel, anélkül, hogy egészen átvágnánk, hosszában kettévágjuk a szilvaszemeket, magjukat kiemeljük, majd átvágás nélkül ismét félbevágjuk őket (A).
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán (vagy a konyhabútor patyolattiszta munkalapján) erőteljesen átgyúrjuk (B). A tepsinél valamivel nagyobb lapra kinyújtjuk-kihuzogatjuk (nyújtani nemigen hagyja magát!), feltekerjük a sodrófára, és a tepsibe terítjük (C). A tésztaszéleket kissé felmagasítjuk, az alját villával megszurkáljuk (D).
5. Megszórjuk a tésztát a darált mandulával/zsemlemorzsával, majd félig egymásra csúsztatva, csaknem állítva, dúsan kirakjuk a „szilva-harmonikákkal” (E). Konyharuhával letekarjuk, és újabb 30 percig kelni hagyjuk.
6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét/tepsit (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). A tésztát középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, vastagon megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral (F) (szinte azonnal elolvad a tetején), majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor deszkára emeljük, és kb. 4x10 cm-es szeletekre vagy kockákra vágjuk. Tartalmasabb levesek ideális kísérője.
Tippek:
Krémsűrűségűre felvert, vaníliás cukorral és szilvapálinkával illatosított tejszínt adhatunk mellé.
Változatok:
Készíthetjük őszibarackkal, nektarinnal, ringlóval, almával, körtével vagy vegyes gyümölcsökkel is.