KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Gombás-szalonnás
recés burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
- 12 közepes burgonya (1,2 kg)
- só, bors
- 2 kisebb babérlevél
- 150 g sampinyon gomba
- 2 ek. citromlé
- 1 ek. vaj/margarin
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 12 szelet bacon vagy húsos szalonna
- 1 kk. olaj
- 4 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 3-4 szál petrezselyem








1. A burgonyát megmossuk, és enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízben, héjában feltesszük főni (A). A gombát megtisztítjuk, nem túl vékony szeletekre vágjuk, meghintjük a citromlével (B), majd a felforrósított vajban/margarinban 3 percig élénk tűzön pirítjuk (C). Hozzákeverjük az áttört fokhagymát és egy kevés frissen őrölt borsot, majd további 1 percig pirítjuk (meg ne égjen a fokhagyma, mert keserű lesz tőle az étel!).
2. A puhára főtt burgonyákat leszűrjük, meghámozzuk (D), kissé hűlni hagyjuk, majd evőkanálba fektetjük, és amíg a kanál pereme engedi, 4-5 szeletre bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen az aljukat (E). A „vágatokat" kissé szétfeszítjük, megsózzuk, és mindegyikbe 1-2 szelet pirított gombát helyezünk. A megtöltött burgonyaszemeket szorosan begöngyöljük 1-1 szelet szalonnába, fogvájóval megtűzzük (F), és olajjal kikent, jókora sütedénybe ültetjük.
3. A gomba levét összekeverjük a tejföllel, a tojássárgákkal és egy kevés sóval, majd vastagon megkenjük vele a burgonyák tetejét (G), és 200 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (25-30 perc). A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, tetejét meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és a sütőedényben tálaljuk. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Még ízletesebb lesz a burgonya, ha főzőlevét a készítendő ételhez illő fűszerrel (fokhagyma, köménymag stb.) gazdagítjuk.
Változatok:
Gomba helyett rokforttal, juhtúróval, aromás zöldfűszerekkel vagy hagymával/fokhagymával ízesített túróval is készíthetjük.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, könnyű vörösbor, sör