SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mediterrán krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g krumpli
- 1 babérlevél
- 8 szál újhagyma
- 1 piros húsú paprika
- 10-12 kisebb bazsalikomlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 12 szem fekete olívabogyó
- A vinaigrette öntethez:
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek. borecet
- 1/2 citrom leve
- só, bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A krumplit enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni.
2. Elkészítjük a vinaigrette-öntetet (ejtsd:vinegrett): mélyebb salátástálba öntjük a fehérbort, hozzáadjuk a borecetet, a citrom átszűrt levét és 1/4 kk. sót. Hozzácsepegtetjük-öntjük az olívaolajat, végül frissen őrölt borssal illatosítjuk.
3. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldéből is), rögtön belekeverjük az öntetbe. A paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A bazsalikomlevélkéket és a petrezselymet leöblítjük, konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhány bazsalikomlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk. Az olívabogyót lecsepegtetjük.
3. A kihűlt krumplit belekarikázzuk a hagymás öntetbe, kíméletesen meg-megkeverjük, hozzáadjuk a paprikát, az olívabogyókat, a bazsalikomot és a petrezselymet. Lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órát érleljük. Tálaláskor még egyet keverünk rajta, és a félretett bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Tippek:
– Ha nem fogyasztjuk el azonnal, tegyük a hűtőszekrénybe, de fogyasztás előtt fél órával vegyük ki, hogy a dermedt olaj felengedhessen.
– Ha némi kalóriát szeretnénk kispórolni belőle, az öntetet 1/2 citrom levéből és 2 dl kihűtött, teljesen zsírtalanított erőlevesből készítjük.
Elkészítési idő:
40 perc
+1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
260 kcal/adag
Nehézségi fok: