SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
A Földközi-tenger térségéből származó, édeskömény vagy köménygumó
néven emlegetett, ánizsos illatú és ízű zöldség lassan meghonosodó vendég
a magyar piacokon. Nyersen salátákat készíthetünk belőle, de tejszínes
és sajtos mártásokkal párolva-sütve is pompás falat.

Fotó: Hemző Károly
Édeskömény-
retek saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes édesköménygumó (250 g)
- 1 zöldcitrom (lime)
- 1 csokor retek
- 1 csokor újhagyma
- 8-10 szál snidling
- Az öntethez:
- 1 kk. szardellapaszta
- só, őrölt fehér bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. Az édesköményt megtisztítjuk: zöldjüket leválasztjuk a gumókról (megtartjuk), vastag külső vagy sérült szirmaikat lehántjuk, illetve kemény bordázatukat kivágjuk, fás-üreges szárkezdeményeiket leválasztjuk (kidobjuk). A gumókat megmossuk, vékony lapokra gyaluljuk, meglocsoljuk a zöldcitrom kinyomott levének felével, folpackkal letakarjuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
2. A retket és az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk. A retekszemeket vékony karikákra gyaluljuk, az újhagymaszálakat (jócskán a zöldjükből is) 1 cm-es darabokra aprózzuk. A snidlinget leöblítjük.
3. Ép-szép köményszeletekkel körbedíszítjük egy nagyobb, lapos tál szegélyét, a többit vékony csíkokra szeljük, és az újhagymával együtt a tál közepére púpozzuk. Tetejére terítjük a retekkorongokat, meghintjük a félretett köményzöldjével, végül a snidlingszálakkal díszítjük.
4. Az öntethez simára keverjük a szardellapasztát a maradék zöldcitromlével, ízlés szerint sóval és az apránként hozzáadott olívaolajjal, de csak az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk a salátára, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk. Előételként, egytálsalátaként kínálhatjuk. Friss, sokmagos-rozsos bagett, burgonyás kenyér illik hozzá.
Megjegyzések:
– A barnulásra hajlamos zöldségféléket, amilyen például a kömény, darabolás-szeletelés után tanácsos azonnal megöntözni citromlével.
– Mielőtt tisztításukhoz, feldolgozásukhoz fognánk, érdemes gumikesztyűt húzni, mert kezünket is megfestik, és a makacs foltokat citromlével sem tudjuk egykönnyen eltávolítani!