2020. július 5.
Sarolta, Emese napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak


Fotó: Hemző Károly

Dorozsmai
molnárponty

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagy pontyszelet (800 g)
  • 100 g füstölt szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3-3 zöldpaprika és paradicsom
  • 200 g sampinyon gomba
  • 1 kk. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 250 g csuszatészta
  • olaj a sütéshez
  • 4-5 ek. zsemlemorzsa
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, fél órára besózzuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük.

2. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát és a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre, fedő alatt félpuhára főzzük (10-12 perc), végül elkeverjük a tejföllel.

3. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lazán összekeverjük a tejfölös-lecsós ragu felével, csinos tűzálló tálba/tepsibe terítjük, és elsimítjuk rajta a maradék lecsót. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, és mindkét oldalukon pirosra sütjük benne a halszeleteket. A tészta tetejére rendezzük, majd a sütőben jól átforrósítjuk (15-20 perc). Paradicsom- és paprikakarikákkal, petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– A paradicsomot-paprikát elhagyjuk, 500 g gombából készítjük a tejfölös paprikást, a kifőzött tésztát pedig 2 gerezd áttört, 1 ek. vajban/margarinban vagy olajban megfonnyasztott fokhagymával keverjük össze.
– Még finomabb, ha erdei gombából készítjük (pl. vargánya-, őzlábgomba, tinóru).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

787 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Citromos halfilé
mandulás spenóttal

Citromos-zöldséges
halleves

Halfilé
mandulás morzsában

Marhahúsleves

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Tiszai halászlé

Halszeletek almás
uborkamártásban

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Mediterrán halfilé

Halfalatkák sörtésztában,
azaz Orly módra

Szilvásgombóc

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: