2019. november 20.
Jolán napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak


Fotó: Hemző Károly

Dorozsmai
molnárponty

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagy pontyszelet (800 g)
  • 100 g füstölt szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3-3 zöldpaprika és paradicsom
  • 200 g sampinyon gomba
  • 1 kk. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 250 g csuszatészta
  • olaj a sütéshez
  • 4-5 ek. zsemlemorzsa
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, fél órára besózzuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük.

2. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát és a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre, fedő alatt félpuhára főzzük (10-12 perc), végül elkeverjük a tejföllel.

3. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lazán összekeverjük a tejfölös-lecsós ragu felével, csinos tűzálló tálba/tepsibe terítjük, és elsimítjuk rajta a maradék lecsót. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, és mindkét oldalukon pirosra sütjük benne a halszeleteket. A tészta tetejére rendezzük, majd a sütőben jól átforrósítjuk (15-20 perc). Paradicsom- és paprikakarikákkal, petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– A paradicsomot-paprikát elhagyjuk, 500 g gombából készítjük a tejfölös paprikást, a kifőzött tésztát pedig 2 gerezd áttört, 1 ek. vajban/margarinban vagy olajban megfonnyasztott fokhagymával keverjük össze.
– Még finomabb, ha erdei gombából készítjük (pl. vargánya-, őzlábgomba, tinóru).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

787 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Mediterrán halfilé

Halfalatkák sörtésztában,
azaz Orly módra

Halfilé
mandulás morzsában

Marhahúsleves

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Kagylós spagetti
nápolyi módra

Halszeletek almás
uborkamártásban

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Citromos halfilé
mandulás spenóttal

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: