KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Sajtos-zöldséges
karfiolgratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g karfiol
- 200 g brokkoli
- 200 g sárgarépa
- só, bors
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 40 g+diónyi vaj/margarin
- 40 g finomliszt
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 150+50 g reszelt edami vagy trappista sajt
- szerecsendió
1. A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A sárgarépát meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, majd a karfiollal és a brokkolival együtt enyhén sós vízbe dobjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát a babérlevéllel együtt a főzőléhez adjuk, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (12-15 perc). Szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, lehűtjük, aztán jól lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk (a hagymát és a babérlevelet kidobjuk).
2. A mártáshoz 40 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, eldolgozzuk a tejjel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, majd kihűtjük (azaz besamelt készítünk). Hozzákeverjük a felveretlen tejszínt, a tojássárgákat, 150 g sajtot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót.
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy 24-26 cm átmérőjű, csinos sütőedényt. Változatosan beleszórjuk a zöldségeket, bevonjuk a mártással, tetejét megszórjuk a maradék 50 g reszelt sajttal, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Egytálételként, köretként a sütőedényben kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor