LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Pórés-répás
gombaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karcsú póréhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes fej hagyma
- 250 g apró szemű gomba
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 ek. rizsliszt
- 1 csokor petrezselyem
1. A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombákat durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük vagy folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, szárvégüket levágjuk; a gombafejeket és szárakat vékonyan felszeleteljük vagy kisebb kockákra aprózzuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 2-3 percig élénk tűzön pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
3. Simára keverjük a tejfölben a rizslisztet, felhígítjuk 1 merőkanál levessel, majd a leves egészéhez adjuk. Lassú forralással 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és beleforgatjuk a finomra vágott petrezselymet. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk mellé.
A csipetkéhez:
100 g lisztből, 1 tojásból és 1 csipet sóból – víz hozzáadása nélkül – kemény tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi darabkákra csipkedjük (innen a neve), és lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, majd a leveskockákat követően a levesbe szórjuk és puhára főzzük.
Tippek:
– Olaj helyett 50 g apróra felkockázott, pirított szalonnával is készíthetjük, ez esetben a ropogós pörcöt félretesszük, és a kész leves tetejére szórjuk.
– Gazdagíthatjuk 50 g belefőzött, apró levestésztával (eperlevél, kiskocka, csiga- stb.) vagy csipetkével is, de ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a tésztát/csipetkét külön edénykében, enyhén sós vízben főzzük ki, és csak tálaláskor adjuk a leveshez, mert „megissza”, illetve túlságosan besűríti.
Megjegyzések:
A búzaliszttel ellentétben a rizsliszt nem csomósodik össze, ezért különösen alkalmas habarások készítésére, ráadásul bársonyos-selymes lesz tőle az étel. Hosszasan forralni azonban nem ajánlatos, mert tartós hőhatásra elfolyósodik.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor