KÖRETEK > Rizsköretek

Fotó: Hemző Károly
Lencsés-
spenótos rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g apró szemű lencse
- 1 nagy fej hagyma
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1+2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g)
- só, bors
- 1/4 kk. szárított oregánó
- 1 babérlevél
- 300 g spenót
- 30+20 g vaj/margarin
- 200 g kerek szemű rizs
- 1 dl fehérbor
- 5 dl zöldségleves (kockából)
- 30 g reszelt parmezán sajt
1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 1 órára beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A hagymát finomra vágjuk. A mártáshoz megfonnyasztjuk az olajban a hagyma felét és 1 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot, sóval, borssal és az oregánóval fűszerezzük, majd félig lefedve 20-25 percig főzzük, melegen tartjuk.
2. Közben a lencsét só nélkül, a babérlevéllel ízesített áztatóvízben puhára főzzük (kb. 30 perc). A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, leveleit egészben hagyjuk.
3. A rizottóhoz 30 g vajban/margarinban megfonnyasztjuk a maradék hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Rádobjuk a rizst, átforrósítjuk, felöntjük a borral, élénk tűzön 1 percig főzzük. Apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a felforrósított zöldséglevest, puhára-ragacsosra főzzük, végül beleforgatjuk a spenótot. Lefedjük, a tűzről lehúzva néhány percig pihentetjük (amíg a spenótlevelek összesnek).
4. Leszűrjük a lencsét, a spenótos rizshez adjuk, lazán beledolgozzuk a maradék 20 g vajat/margarint és a reszelt sajtot. Utánasózzuk, borsozzuk, mélyebb tálba szedjük, paradicsommal, bazsalikommal díszíthetjük, és a külön tálkába szedett paradicsommártással kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
1 óra
+ 1 óra áztatási idő
Energiatartalom:
498 kcal/adag
Nehézségi fok: