2019. december 5.
Vilma napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Lencsés-
spenótos rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g apró szemű lencse
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1+2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g)
  • só, bors
  • 1/4 kk. szárított oregánó
  • 1 babérlevél
  • 300 g spenót
  • 30+20 g vaj/margarin
  • 200 g kerek szemű rizs
  • 1 dl fehérbor
  • 5 dl zöldségleves (kockából)
  • 30 g reszelt parmezán sajt

1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 1 órára beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A hagymát finomra vágjuk. A mártáshoz megfonnyasztjuk az olajban a hagyma felét és 1 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot, sóval, borssal és az oregánóval fűszerezzük, majd félig lefedve 20-25 percig főzzük, melegen tartjuk.

2. Közben a lencsét só nélkül, a babérlevéllel ízesített áztatóvízben puhára főzzük (kb. 30 perc). A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, leveleit egészben hagyjuk.

3. A rizottóhoz 30 g vajban/margarinban megfonnyasztjuk a maradék hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Rádobjuk a rizst, átforrósítjuk, felöntjük a borral, élénk tűzön 1 percig főzzük. Apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a felforrósított zöldséglevest, puhára-ragacsosra főzzük, végül beleforgatjuk a spenótot. Lefedjük, a tűzről lehúzva néhány percig pihentetjük (amíg a spenótlevelek összesnek).

4. Leszűrjük a lencsét, a spenótos rizshez adjuk, lazán beledolgozzuk a maradék 20 g vajat/margarint és a reszelt sajtot. Utánasózzuk, borsozzuk, mélyebb tálba szedjük, paradicsommal, bazsalikommal díszíthetjük, és a külön tálkába szedett paradicsommártással kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1 óra áztatási idő

Energiatartalom:

498 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Padlizsántallérok

Zöldbabcsokor
paprikával

Zöldséges
rizibizi

Marinált zöldségek

Krumplis
cukkinicsónakok

Krumplipüré-
sütőtök köret

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Spenótos
palacsintatorta

Spenótos
omlett-tekercs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: