2022. október 4.
Ferenc napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Különösen finom-porhanyós pecsenyék „teremnek” Burgundiában,
ahol jó vörösborral, sok-sok zöldséggel és illatos füvekkel készítik a pácot.
A nemes zamatú hazai boroknak és harsogó zöldségeknek köszönhetően,
itthon is pompás párolva-sültet varázsolhatunk az asztalra.


Fotó: Hemző Károly

Tűzdelt marhapecsenye
paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g marha marha-fehérpecsenye
  • A páchoz:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 300 g vegyes leveszöldség
  • 1 babérlevél
  • 10-15 szem feketebors
  • 7 dl testes vörösbor (pl. nagyburgundi, kékfrankos)
  • 150 g fehér füstölt szalonna
  • só, bors
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 kk. olaj
  • A mártáshoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 500 g paradicsom
  • 8-10 bazsalikomlevél
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, és mélyebb tálba/műanyag dobozba helyezett, nagyobb méretű, erős nejlonzacskóba tesszük. A páchoz a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, felaprózzuk, majd a babérlevéllel és a szemes borssal a húsra és köré szórjuk. Ráöntjük a bort, többszörös tekeréssel lezárjuk a zacskó száját (A), és 12-24 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A szalonnát jól behűtjük.

2. Sütés előtt fél órával beáztatjuk a római tálat hideg vízbe. A szalonnát hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Kivesszük a húst a pácból, szárazra törölgetjük, és az egyesével spékelőtűbe húzott szalonnacsíkokkal (B), a rostokkal párhuzamosan, sűrűn megtűzdeljük (C). Bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.

3. A maradék szalonnát felaprózzuk, és nagyobb serpenyőbe szórva zsírjára sütjük. Belefektetjük a húst (D), és két kanállal vagy húslapáttal óvatosan meg-megforgatva (hogy az értékes lé a belsejében maradjon!), élénk tűzön körbepirítjuk. A pörccel és a zsiradékkal együtt áttesszük a lecsepegtetett római tálba. Leszűrjük a páclét, a zöldségeket és a kakukkfüvet a hús köré szórjuk (E), aláöntjük a páclé felét, aztán lefedjük, és hideg sütőben kezdve a sütést, 180 °C-on puhára pároljuk (kb. 2 óra) – félóránként belekukkantunk a tálba, ha elfőné a levét, további kevés páclével pótoljuk.

4. Leemeljük a tálról a fedelét, 200 °C-ra kapcsolva kissé megpirítjuk a húst, végül sűrűre beforraljuk a levét (további 20-25 perc). A pecsenyét vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk, 10 percig pihentetjük.

5. Miközben a hús sül, a mártáshoz megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, üvegesre fonnyasztjuk az olívaolajban. A paradicsomot meghámozzuk, nem túl karcsú gerezdekre szeljük, a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és félrebillentett fedő alatt 10-15 percig rotyogtatjuk, levét csaknem teljesen elfőzzük. A bazsalikomleveleket leöblítjük, és (ollóval) beleaprítjuk a mártásba (F).

6. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk, és egyetlen hosszú csíkban alufóliára szórjuk. Megkenjük a húst 1 kk. olajjal, beleforgatjuk a petrezselyembe, majd nem túl vékonyan felszeleteljük. Tálra rendezzük, körészedjük a forró paradicsommártást, és azonnal tálaljuk. Burgonyapüré, rövid csőtészta illik hozzá.

Tippek:

Friss paradicsom helyett készíthetjük hámozott, felaprózott konzervparadicsomból is (400 g/doboz), amelyet levével együtt adunk a hagymához.

Italajánlat:

Száraz, testes vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc
+ 12-24 óra pácolás

Energiatartalom:

715 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Spárgás
tojáslepény

Orosz
csirkehússaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos papucs

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Burgundiai
rokfortos körte

Almás-szőlős
sajtsaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: