ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Padlizsán
tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes padlizsán (800 g)
- só, bors
- 500 g+2 darab paradicsom a díszítéshez
- 4 nagy fej hagyma (200 g)
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 kis csokor petrezselyem
- 40 g reszelt parmezán sajt
- 1 ek. vaj/margarin
- 8 kisebb tojás
- néhány bazsalikom- vagy oregánóbóbita
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A padlizsánokat hosszában kettészeljük, vágott felüket késheggyel bekockázzuk, és fél órára erősen besózzuk. A paradicsomokat 1 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A hagymákat vékony karikákra gyaluljuk.
2. A padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 200 °C-os sütőben 20 percig sütjük. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, rádobjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót, borsot, és élénk tűzön 10 percig forraljuk-sűrítjük.
3. A sült padlizsánok közepét kivájjuk, csinos sütőedénybe vagy a tisztára cserélt sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A padlizsánaprólékot és a vágott petrezselymet a paradicsomhoz adjuk, aztán a padlizsánokba töltjük, tetejüket megszórjuk a sajttal, és a sütőben átforrósítjuk (10-12 perc).
4. A felhevített vajban/margarinban (két részletben) 8 tükörtojást sütünk, tálra csúsztatva 8 részre vágjuk őket, és a padlizsáncsónakok tetejére ültetjük. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, végül a maradék 2 felkarikázott paradicsommal és bazsalikommal vagy oregánóval díszítve azonnal tálaljuk. Teljes kiőrlésű, friss házikenyér illik hozzá.
Tippek:
Készíthetjük úgy is, hogy a megtöltött padlizsánokat megszórjuk a sajttal, közepükbe kanálháttal jókora mélyedést készítünk, mindegyikbe beleütünk 1 tojást, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik (15-18 perc).
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor