TORTÁK > Házias torták
A körte, a mandula és a kakaó igen kellemes, úgyszólván klasszikus triót alkot. Mint minden piskóta jellegű massza, ez is a többszörösére nő sülés közben, hogy azután visszaereszkedjen tésztaágyába. Ha tüstént el nem fogy, igen sokáig eláll. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele!

Fotó: Hemző Károly
Kakaós
körtetorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- Az omlós tésztához:
- 210 g finomliszt
- 140 g fagyos vaj/margarin
- 70 g porcukor
- 1 csipet só
- 1/2 kk. sütőpor
- 1 ek. tejföl
- 1 tojássárgája
- vaj/margarin + liszt a formához
- A töltelékhez:
- 125 g finomra darált mandula
- 50 g finomliszt
- 1/2 kk. sütőpor
- 1 ek. kakaó
- 1 biocitrom reszelt héja
- 2 tojás
- só
- 50+75 g porcukor
- 125 g lágy vaj/margarin
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 ek. rum
- Továbbá:
- 2 ek. málna-vagy ribizlilekvár
- 5-6 érett körte (1 kg)
- 1 tojássárgája a kenéshez
- 1 kk. morzsacukor








1. Az omlós tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógéppel néhány másodperc az egész!). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26-28 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal, meghintünk liszttel (A), a felesleget kirázzuk belőle. Lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, majd a formába terítjük, és rányomkodjuk az oldalára. Peremén átgurítjuk a nyújtófát, azaz a túllógó tésztaszegélyt levágjuk (B), alját villával megszurkáljuk. Középső bordamagasságra állított rácson 10-12 percig sütjük, hagyjuk kihűlni. A sütő hőfokát visszavesszük 180 °C-ra.
3. Miközben a tészta sül, elkészítjük a tölteléket: a mandulát, lisztet, sütőport, kakaót és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 75 g porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a habbal váltakozva a lisztkeveréket (C), végül a rumot (meglehetősen sűrű masszát kapunk).
4. Megkenjük a lekvárral az elősütött tészta alját, majd belesimítjuk a masszát (D). A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat karalábévájóval kiemeljük (E), és csillagformán a kakaós masszába nyomkodjuk (jól lecsepegetett befőttel is készíthetjük).
5. Megkenjük a tészta peremét tojássárgájával. A tésztahulladékot összegyúrjuk, kisujjnyi rudat sodrunk belőle, csigaszerűen feltekerve lapostányérra kanyarítjuk (így biztosan nem törik el), majd visszafelé tekerve a tészta peremére nyomkodjuk (F) és megkenjük tojássárgájával (G). Úgy, hogy csak a masszára jusson, megszórjuk a morzsacukorral, és 50-60 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni, azután lapos tálra vagy tálalásra alkalmas vágódeszkára emeljük, és menta- vagy citromfűbóbitával díszítjük.
Tippek:
– Morzsa-, avagy jégcukrot nagyobb élelmiszer-áruházakban, szupermarketekben vásárolhatunk, ennek híján hámozott, darabosra vágott mandulával, mogyoróval vagy pisztáciával is megszórhatjuk a torta tetejét.
– Rumsodót, forró csokoládéöntetet kínálhatunk hozzá, de anélkül is nagyon finom!
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea