DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Szilvás
gyümölcsrizskehely
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1 vaníliarúd
- 40+80 g kristálycukor
- 1/2 biocitrom héja és leve
- 1 kk. vaj/margarin
- 5 dl tej
- 120 g kerek szemű rizs
- 600 g magvaváló szilva
- 1 dl félszáraz vörösbor
- 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 ek. étkezési keményítő
- 4 ek. szilvapálinka
- 2 dl tejszín
- 1 ek. mandulaforgács
- néhány citromfűlevél
1. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk belőle a pépet, majd 40 g kristálycukorral, az ujjnyi széles csíkokra vágott citromhéjjal, valamint a vajjal/margarinnal együtt mindkettőt a tejhez adjuk és felforraljuk.
2. Beleszórjuk a rizst, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük (20 perc). Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat és a citromhéjat, majd hideg vízbe állítva kihűtjük.
3. A szilvát megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk. A bort felforraljuk a citrom átszűrt levével és 80 g kristálycukorral. Beletesszük a szilvát, megszórjuk a fűszerekkel, majd élék tűzön 5-8 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 ek. hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak összeforraljuk (1 perc). Hagyjuk kihűlni, végül meghintjük a szilvapálinkával.
4. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, lapostányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben, lazán beledolgozzuk a rizsbe, aztán a szilvamártással felváltva-rétegezve 4 csinos kehelybe simítjuk (a mártásból jusson bőven a tetejére is!), és 2-3 órára behűtjük. Tálaláskor mandulaforgáccsal és citromfűlevélkékkel díszítjük.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
517 kcal/kehely
Nehézségi fok: