2021. szeptember 25.
Eufrozina napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Ehhez az ételhez a nagy szemű, illatos, telt zamatú csemegeszőlő
a legalkalmasabb, amely remek együttest alkot a borral párolt-sült sertéshúshoz
annyira illő füstölt szalonna, rozmaring és fokhagyma markáns ízével.


Fotó: Hemző Károly

Szőlős
sertéssült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 ág rozmaring (20 cm-es)
  • 800 g kicsontozott, sovány sertéstarja (mangalica)
  • só, bors
  • 6-8 szelet bacon
  • 4 ek. olaj
  • 1,5 dl félszáraz fehérbor
  • A körethez és a mártáshoz:
  • 600 g fehér és vörös csemegeszőlő vegyesen
  • 2+1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. borecet
  • 4 dl testes vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 600 g burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 dl tej
A
B
C
D
E

1. A fokhagymafejeket alaposan megmossuk, hámozatlanul kettévágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, a rozmaringot leöblítjük. A húst megmossuk, sonkaszerűen megkötözzük (A), bedörzsöljük sóval, majd behúzzuk a zsineg alá a rozmaringágat (B). Sütőedénybe fektetjük, meghintjük frissen őrölt borssal, mellédobjuk a kettévágott fokhagymafejeket és a vastag gerezdekre szelt hagymákat, tetejét betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort (C), aztán lefedjük, és 180 °C-os sütőben puhára pároljuk (1-1 és 1/4 óra), végül fedetlenül aranybarnára pirítjuk (20-25 perc).

2. Miközben a hús sül, a körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük.

3. A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban barnára pirítjuk a a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral, 1 csipet sót adunk hozzá, majd élénk tűzön, fedő nélkül a felére beforraljuk. Elkeverjük az étkezési keményítőt 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.

4. A további körethez a burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. vajban/margarinban. A petrezselymet és a hús tetején sült szalonnából 4 szeletet felaprózunk.

5. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejet, elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük, végül belekeverjük a hagymát, a felaprózott szalonnát és a petrezselymet (D), tálalásig melegen tartjuk.

6. A húst vágódeszkára fektetjük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, lábasba/serpenyőbe szűrjük, és átforrósítjuk benne a szőlőt (E). Lehántjuk a zsineget a húsról, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. A pecsenyelével és a sült hagymával-fokhagymával együtt körészedjük a szőlőt, a bormártást és a petrezselymes-hagymás burgonyapürét pedig külön tálban kínáljuk.

Tippek:

Melegen is szépen-szabályosan, morzsolódás nélkül tudjuk szeletelni a húst, ha elektromos kést használunk (a kötözőzsineget előzőleg célszerű eltávolítani). A pecsenyevillát ne szúrjuk bele a húsba, mert kifolyik az értékes húslé, inkább csak a tetejére szorítva rögzítsük.

Italajánlat:

Félszáraz rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

973 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Halkrémhab
retekpikkellyel

Szerencsegomba
tojásból

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Ráksaláta
narancskehelyben

Krumplipüré-
sütőtök köret

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: