SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Észak-Amerika a holland, illetve a francia telepeseknek köszönheti a káposztát, amelyet aztán sürgősen megtoldottak a helyben termő babbal és paprikával;
a majonézes-tejfölös öntet újabb kori adalék, és kellemesen szelídíti a többi hozzávaló markánsabb ízét.

Fotó: Hemző Károly
Amerikai
káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g fehér káposzta
- só, bors
- 200 g főtt vörös kidney bab (konzerv)
- 1 nagy piros húsú paprika
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- Az öntethez:
- 6 ek. almaecet
- 1 kk. kristálycukor
- 1 kk. őrölt köménymag
- 1 kk. őrölt mustármag
- 2 dl tejföl
- 200 g majonéz
- 1 ek. Worcester-szósz
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A káposzta torzsáját kivágjuk, a fejet vékony szálakra gyaluljuk. Sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük (azaz blansírozzuk), és lerázzuk róla a vizet.
2. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, kicsumázzuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, vékony szeletekre vagy csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük a szárakról, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. Az egészet a káposztához adjuk, lazán összekeverjük.
3. Az öntethez eldolgozzuk az almaecetben a cukrot, a kömény- és mustármagot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, a salátára locsoljuk, csinos tálba szedjük. Tetejét a félretett petrezselyemmel díszítjük, lefedjük, 2 órára hidegre tesszük.
4. Tálalás előtt elkeverjük a tejfölt a majonézzel, a Worcester-szósszal, ízlés szerint sóval és borssal, de a szépség kedvéért csak az asztalnál adjuk a káposztához. Főtt vagy sült virsli, fűszeres hideg sültek, vagdaltak mellé, illetve egytálsalátaként kínáljuk.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
548 kcal/adag
Nehézségi fok: