LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Elendel
Francia zöldbabos
pulykaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g pulykamell
- 250 g sárgarépa
- 200 g burgonya
- 250 g zöldbab (tisztított/mélyhűtött)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6-8 friss vagy 1 késhegynyi őrölt tárkonylevél
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 4 dl főzőtejszín
- 2 ek. rizsliszt
- 2-3 ek. tárkonyecet vagy citromlé
- 1-2 szál petrezselyem
1. A húst leöblítjük, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és megközelítőleg azonos méretű, kisebb kockákra-karikákra-darabokra, a hagymát és a tárkonyt finomra aprítjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a húst, élénk tűzön fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverjük a hagymát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára pároljuk (20-25 perc). Hozzáadjuk a zöldségeket és a tárkonyt, felöntjük 1,2 liter vízzel, majd fedő alatt, lassú forralással az egészet puhára főzzük (további 20 perc).
3. Simára eldolgozzuk a tejszínt és a rizslisztet, 1 merőkanál főzőlével hígítjuk, folyamatosan keverve a leveshez adjuk. Utánasózzuk, borsozzuk, tárkonyecettel/citromlével savanyítjuk (a leves alapíze kellemesen savanykás), és éppen csak összeforraljuk (2-3 perc). Tárkony- vagy citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk.
Tippek:
– Készíthetjük csirkemellből, sovány sertéscombból.
– Dúsíthatjuk csipetkével, egyenesen a levesbe főzött aprótésztával, rizzsel is.
– Készíthetjük úgy is, hogy habarás helyett ki-ki egyszerűen a tányérja aljára simít 2-3 ek. tejfölt, és arra szedi a forró levest.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor