SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés-
szilvás szelet
Hozzávalók 35 kockához:
- 600 g magvaváló szilva
- 100 g étcsokoládé
- 1/2 tasak (6 g) sütőpor
- 300 g finomliszt
- 3 tojás
- só
- 60 g kristálycukor
- 140 g lágy vaj/margarin
- 140 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- 2 dl tej
- fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A szilvákat megmossuk, szárazra törölgetjük, kettévágjuk, kimagozzuk. Egy 25x35 cm-es, mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A csokoládét finomra, de kissé darabosra aprózzuk, és a sütőporral együtt a liszthez keverjük.
2. A tojásokat gondosan megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. Lazán beledolgozzuk a hab 1/3-át, majd a csokoládés liszttel felváltva a maradékot, végül több részletben a tejet.
3. A masszát a tepsibe simítjuk, tetejét sűrűn kirakjuk a magházukkal felfelé fordított szilvaszemekkel, és a sütő közepén 1 órán át sütjük (tűpróba!). Ha nagyon pirulna a teteje, lazán betakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával, de át kell sülnie!
4. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kb. 5 cm-es csíkokra-rombuszokra, illetve kockákra vagy tetszés szerinti nagyságú-formájú szeletekre vágjuk. Csinosan tálra rendezzük, tetejüket meghintjük fahéjas porcukorral.