VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Fasírt-muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 2 szikkadt zsemle
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk. olaj
- 12 vékony szelet bacon
- 600 g darált hús (pulyka/marha)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kk. mustár
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 2 tojás
- só, bors
- 1 gombóc (125 g) mozzarella
- néhány koktélparadicsom
1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát felaprózzuk, megfonnyasztjuk az olajban. A baconszeleteket hosszában félbevágjuk, majd 1-1 keresztbe fektetett csíkkal kibélelünk egy 12 csészés muffinformát.
2. A darált húshoz adjuk a kinyomkodott zsemléket, a hagymát, a finomra aprított petrezselymet, a mustárt, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket, a tojásokat, ízlés szerint sót, borsot, és jól összedolgozzuk. A mozzarellát 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
3. A masszából 12 gombócot formálunk, mindegyik közepébe 1-1 mozzarellakockát nyomunk, kerekre gömbölyítjük őket, és a muffinformákba helyezzük. Visszahajtjuk a tetejükre a szalonnavégeket, majd 180 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
4. 10 percig a formában hagyjuk hűlni a húsgolyókat, azután közepükbe szúrt fogvájóval papírkendőre emeljük, és felitatjuk róluk a zsiradékot. Tálalás előtt papírtálkákba ültetjük őket, paradicsombóbitákkal (és néhány zöldfűszerlevéllel) díszítve hidegen, de nem behűtve, illetve alig-langyosan kínáljuk. Fűszeres joghurt- vagy paradicsommártást, ketchupot, vegyes salátát és friss kenyeret adhatunk hozzá.
Italajánlat:
Bármilyen bor vagy sör