HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Fotó: Elendel
Cukkinis-pórés
aprópecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g pulykamellfilé
- 2 ek. szójaszósz
- 1 közepes szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g cukkini
- 1/4 piros húsú paprika
- 2+2 ek. olaj
- só, bors
- 2 ek. rizsliszt
- 1,5 dl száraz fehérbor
- bazsalikom a díszítéshez
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, előbb vékony szeletekre, majd 4-5 cm hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal, két villával összekeverjük, lefedjük, 30 percig (akár egy éjszakán át) a hűtőszekrényben pácoljuk.
2. Közben megtisztítjuk a zöldségeket. A póréhagyma fehér és világoszöld részét 1 cm-es karikákra szeljük, a hámozatlan cukkinikat előbb félbe, majd szintén 1 cm-es darabokra, a paprikát apró kockákra vágjuk.
3. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a póréhagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a cukkinit, élénk tűzön 5 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.
4. Összeforgatjuk a húst a rizsliszttel, majd a maradék 2 ek. felforrósított olajra dobjuk, és folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, végül aláöntjük a bort, és fedő alatt 3 percig pároljuk.
5. Nem túl mély tálba terítjük a pórés cukkinit, levével együtt tetejére halmozzuk a húst, megszórjuk a paprikakockákkal, és tetszés szerinti zöldfűszerrel (pl. bazsalikommal) díszítve tálaljuk. Sós vízben főtt petrezselymes krumpli, petrezselymes krumplipüré, rizs illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé