SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g kiflikrumpli
- só, bors
- 4 tojás
- 1 nagy piros húsú paprika
- 1 kisebb cukkini
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8-10 kisebb bazsalikomlevél
- 1 szál friss vagy 1/2 kk. szárított majoránna
- 1 dl erőleves (kockából)
- 4-6 ek. fehérborecet
- 8 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A tojásokat erősen sós vízben, az újraforrástól számitott 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát vékony csíkokra, a cukkinit apró kockákra, a hagymákat vékony karikákra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, és néhány bóbita kivételével felaprózzuk.
2. Az erőlevest felforraljuk, zsírtalanítjuk, mélyebb tálba öntjük. A krumplit leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, egyenesen belekarikázzuk az erőlevesbe, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tojásokat meghámozzuk, egyet elnegyedelünk, a többit felkarikázzuk.
3. Az öntethez a borecetet elkeverjük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, az apránként hozzáöntött olajjal, végül a zöldfűszerekkel.
4. Egy nem túl mély tál szegélyét kirakjuk kissé egymásra csúsztatott krumplikarikákkal, a többit a tál aljára terítjük, és befedjük a tojásszeletekkel. Tetejükre halmozzuk a paprikát, a cukkinit és a hagymát, közepükre ültetjük a tojásgerezdeket, meglocsoljuk az öntettel, és bazsalikombóbitával díszítve tálaljuk. Egytálsalátaként vagy hirtelensültek mellé kínálhatjuk.
Tippek:
Az öntetet 1 kk. szardellapasztával is bolondíthatjuk.