LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Csirkés-currys
zöldségkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g csirkemellfilé
- 30+30 g vaj/margarin
- só, bors
- 1 kk. curry vagy kurkuma
- 1 liter tyúkhúsleves
- 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 100 g kerek szemű rizs
- 1,5 dl tejszín
- 1/2 piros húsú paprika
- 6-8 szál snidling
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A csirkehúst leöblítjük, szárazra töröljük, apróra felkockázzuk. Felforrósítunk 30 g vajat/margarint, rádobjuk a húst, 2 percig pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Kivesszük az edényből, melegen tartjuk.
2. A hús pecsenyelevéhez adjuk a maradék 30 g vajat/margarin, a hagymát és az áttört fokhagymát, üvegesre pároljuk. Megszórjuk a curryvel/kurkumával, hozzáöntjük a tyúkhúslevest, felforraljuk. Beledobjuk a rizst, 10 perc múlva a zöldborsót, és szelíd tűzön további 10 percig főzzük.
3. Kiveszünk a sűrűjéből 2 púpozott evőkanálnyit, félretesszük, melegen tartjuk. A leveshez adjuk a tejszínt, botmixerrel finom krémmé pörgetjük, utánasózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a csirkehúst, és mérsékelt tűzön további 5 percig főzzük.
4. A paprikát apró kockákra, a snidlinget finomra vágjuk. A levest csészékbe vagy mélyebb tálkákba szedjük, arányosan elosztva a tetejére csúsztatjuk a félretett zöldborsó-rizs keveréket, végül a paprikával és a snidlinggel díszítve forrón tálaljuk. Néhány petrezselyem vagy korianderlevélkével vidámíthatjuk.
Változatok:
Készíthetjük úgy is, hogy nem pépesítjük a levest, hanem a tejszínben elkevert 1 ek. rizsliszttel sűrítjük, és éppen csak összeforraljuk.