VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek
A legkelendőbb italkorcsolyák, vendégvárók egyike ez a pizzatésztából tekert kifli, amelynek a jellegzetes fűszerkeverékkel illatosított paradicsomos töltelék adja meg a karakterét. Mivel instant élesztőt használunk, elkészítési ideje is jóval rövidebb, mint a klasszikus kelt tésztából formázott sós süteményeké.

Fotó: Hemző Károly
Pékkifli
pizzasütő módra
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 300 g paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2+3 ek. (classico) olívaolaj
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1 kk. pizzafűszer-keverék
- só, bors
- 1 kk. kristálycukor
- 300 g finomliszt
- 1/2 tasak instant élesztő
- 1 ek. tej
- 1 tojássárgája




1. A paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban, 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A maradékhoz adjuk a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a pizzafűszert, ízlés szerint sót és borsot, majd félig lefedve sűrű péppé főzzük, hagyjuk kihűlni.
2. A tésztához a cukrot és 1 kk. sót feloldunk 2 dl langyos vízben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük az élesztőt, apránként a vizet, 3 ek. olívaolajat, és fényesre-hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, 20 percig kelni hagyjuk.
3. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. A cipókat kissé ellapítjuk, majd egymást követően 28-30 cm átmérőjű korongokra nyújtjuk, és átlósan 8-8 háromszögre vágjuk (A). 2,5-3 cm-t szabadon hagyva, a háromszögek talapzatára halmozunk 1-1 kk. paradicsomkrémet (B) és 1/2-1/2 kk. félretett, párolt hagymát, majd a hegyük felé haladva, szorosan feltekerjük őket (C).
4. Tisztes távolságra egymástól 2 sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, konyharuhával letakarva 20 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C), aljára beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött edénykét. Megkenjük a kiflik tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával, és aranysárgára sütjük (20-25 perc). Teljesen kihűlve fogyasztjuk.
Tippek:
Ha nem légkeveréses a sütőnk, félidőben megcseréljük a tepsiket.
Italajánlat:
Bármilyen félszáraz bor, sör
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc
+ 2x20 perc
kelesztési idő
Energiatartalom:
61 kcal/darab
Nehézségi fok: