SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
A Közép- és Dél-Amerikában emberemlékezet óta termesztett, közönséges tarkababot, amely zsenge, fejteni való korában a legfinomabb, egyebekkel
együtt a spanyolok hozták Európába. Diadalútján VII. Klement pápa indította el,
amikor néhány „kísérleti” babszemet küldött ajándékba a nagy ínyenc hírében
álló firenzei püspöknek, és ő rábólintott. A többi már a pápai követek dolga
volt, akik fergeteges gyorsasággal hordták szét egész Európában a nemsokára létfontosságú élelemként tisztelt magokat.

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos
babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g száraz tarkabab vagy 1 kg fejteni való bab (tisztítva 400 g)
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 zsályalevél
- 1 csokor újhagyma
- só, bors
- 2 ek. fehérborecet
- 2 ek. sherryecet
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 100 g fekete olívabogyó
- 4 közepes paradicsom
- néhány kisebb bazsalikomlevél
1. A száraz babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk langyos vízbe (a fejteni való babot kifejtjük hüvelyéből, majd leöblítjük). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a zsályát leöblítjük. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a fehérborecettel.
2. A babot annyi hideg vízben, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. Hozzáadjuk a hagymafejet, a fokhagymát és a zsályaleveleket. Mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 20 perc), félidőben kissé megsózzuk.
3. A babot leszűrjük, a zsályát kidobjuk (értékes főzőlevét a hagymával és a fokhagymával együtt megtartjuk, a legközelebbi levesfőzéskor felhasználjuk), megöntözzük a sherryecettel, lefedjük, és saját ecetes-fűszeres gőzében hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk az újhagymát levével együtt, az olívabogyókat és az olajat, megszórjuk frissen őrölt borssal, összekeverjük, lefedjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Tálalás előtt a salátát nem túl mély tálba tesszük. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, felkarikázzuk, kissé egymásra csúsztatva körbedíszítjük vele a tál szegélyét. A saláta tetejét finomra vágott újhagymaszárral, bazsalikommal díszítjük.
Fontos:
A zsálya használatát nem szabad túlzásba vinni, mert erős aromája elnyomja a többi hozzávaló természetes zamatát. A főzés-sütés befejezte után tanácsos eltávolítani az ételből.
Tippek:
Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük, de tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy a kissé megdermedt olaj felengedhessen!
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
183 kcal/adag
Nehézségi fok: