VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Fotó: Hemző Károly
Fetás-diós
padlizsánkrém
Hozzávalók 6-8 személyre:
- 600 g padlizsán
- só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 dús szál bazsalikom
- 1/2 csípős-hegyes paprika
- 1 közepes fej lilahagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. citromlé
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 100 g feta sajt
- 50 g dió
- 1 paradicsom
- néhány mentabóbita
1. A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, húsukat bekockázzuk, 1/2 órára besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A fél padlizsánokat leöblítjük, jól kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé tepsibe fektetjük, és 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, aztán evőkanállal kivájjuk a héjakból a padlizsánhúst, turmixkehelybe tesszük.
2. Közben a bazsalikomot megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, 2-3 bóbitát félreteszünk a díszítéshez. A paprikát, a lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyjából felaprítjuk, majd a bazsalikommal, az átszűrt citromlével és az olajjal együtt a padlizsánhoz adjuk, habos péppé turmixoljuk.
3. A sajt felét apró kockákra vágjuk, a maradékot villával darabosra törjük. A diót (1-2 gerezd kivételével) durvára vágjuk, aztán a sajtpéppel, 1/2 kk. sóval, valamint néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal a padlizsánhoz adjuk.
4. Tálalás előtt a krémet mélytányérba púpozzuk, megszórjuk a sajtkockákkal, néhány hagymakarikával, a félretett dióval és mentával díszítjük. A tányér szegélyét gerezdekre szelt paradicsommal vidámítjuk. Friss vagy pirított pitával, lepénykenyérrel, sokmagos péksüteménnyel, kiflikarikákkal, aperitif mellé kínáljuk.
Megjegyzések:
Eredetileg úgy fogyasztják, hogy a kenyérből ki-ki letör magának egy darabot, és belemártja a padlizsánkrémbe.
Italajánlat:
Bármilyen félszáraz, könnyű bor
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc
Energiatartalom:
1020 kcal/A teljes mennyiség
Nehézségi fok: