TORTÁK > Házias torták
Nagymamám, aki dióimádó volt, mint jómagam, alig várta, hogy potyogni kezdjen a dió a fáról: kosarakba szedte, kitette a napra, szorgalmasan rázogatta-forgatta, hogy mihamarabb zörgősre száradjon. És akkor egyszercsak megtelt a ház ennek az egyszerű, varázslatos tortának az illatával, amelynek emlékezetem szerint soha, senki nem tudott ellenállni.

Fotó: Hemző Károly
Nagymama
diótortája
Hozzávalók 16 szelethez:
- Az omlós tésztához:
- 240 g finomliszt
- 160 g fagyos vaj/margarin
- 100 g porcukor
- 1 kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 kk. tejföl
- 1 tojássárgája
- A töltelékhez és a díszítéshez:
- 200 g darált+8-10 szem felezett dió
- 30 g finomliszt
- 1 vaníliarúd
- 200 g barna- vagy kristálycukor
- 4 tojás
- 1 kk. őrölt gyömbér
- 1-1 biocitrom és bionarancs reszelt héja
- 4 ek. rum
- porcukor a szóráshoz
- 1 ek. méz







1. Az omlós tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük.
2. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, a túllógó tésztaszéleket a forma peremén átgurított nyújtófával „levágjuk”. Alját és oldalát villával megszurkáljuk, majd vaksütéssel elősütjük: kb. 35x35 cm-es sütőpapírt fektetünk a tészta tetejére, rászórjuk a szárazbabot (vagy egyéb hüvelyest), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a „nehezéket”, és hűlni hagyjuk (a sütőt melegen tartjuk).
3. Miközben a tészta sül, a töltelékhez a darált diót összevegyítjük a liszttel. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle a vaníliapépet (A). A barnacukrot habosra keverjük a tojásokkal (B), a gyömbérrel, a vaníliapéppel, a gondosan megmosott citrom és narancs reszelt héjával, aztán hozzáadjuk a diót (C), végül a rumot, és a tészta tetejére öntjük-simítjuk (D). Továbbra is 180 °C-os hőmérsékleten 50-60 percig sütjük (tűpróba!) − sülés közben jócskán megnő, szinte kicsordul a formából, később összeesik egy kicsit, ez a természete.
4. A tortát a formában hagyjuk kihűlni, azután lapos tálra csúszatjuk, tetejét megszórjuk (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral. A mézet fellangyostíjuk, beleforgatjuk a felezett diószemeket, rácsra rakosgatva kissé lecsepegtetjük (E), végül a torta közepére csinosítjuk (F) (a szeletek helyét is megjelölhetjük-díszíthetjük 1-1 felezett mézes dióval).
Megjegyzések:
Igazi nosztalgia-, úgynevezett kávétorta, amelyet afféle délutáni uzsonnaképpen, kávé vagy tea mellé szoktak (volt) kínálni.