SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Amerikai kukoricasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 cső friss vagy 2 kis doboz konzerv csemegekukorica
- 2 piros húsú paprika
- 250 g kígyóuborka
- 1 csokor újhagyma
- 4 ek. almaecet vagy balzsamecet
- só, bors
- 1/2 csipős vagy chilipaprika
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1 csipet őrölt szegfűbors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 paradicsom
- 1 szál petrezselyem
1. A kukoricákat bő vízben puhára főzzük (kuktában a sípolástól számított 8-10 perc), saját levükben hagyjuk kihűlni, aztán félbevágjuk, vágott felükre fordítjuk, és éles késsel körben levágjuk a csövekről a kukoricaszemeket. (A konzervet szűrőtálba csúsztatva leöblítjük, jól lecsepegtetjük.)
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikákat vékonyan felszeleteljük, a hámozatlan uborkát és a hagymát nem túl vékonyan felkarikázzuk (a paprikából és az uborkából 1-1 evőkanálnyi apró kockát is vagdosunk a dísztítéshez).
3. Az öntethez a balzsamecetben olvadásig keverünk 1/2 kk. sót (ha almaecetből készítjük, 1-2 csipet porcukrot/édesítőszert is), aztán hozzáadjuk a felaprózott csípős paprikát, az áttört fokhagymát, a szegfűborsot, ízlés szerint frissen őrölt borsot, végül apránként az olívaolajat.
4. A zöldségeket nem túl mély tálra halmozzuk, a paprikát uborka-, az uborkát paprikakockákkal, a hagymát paradicsomszelettel, a kukoricát petrezselyemmel díszítjük, és csak tálaláskor, az asztalnál keverjük össze az öntettel. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Különösen jól illik grillezett húsokhoz, halakhoz.
Elkészítési idő:
20 perc
+a kukorica főzési ideje
Energiatartalom:
278 kcal/adag
Nehézségi fok: