HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Zsályás csirkefalatkák
paradicsomos babbal
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkemellfilé (600 g)
- só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 12 zsályalevél
- 6 szelet bacon vagy szalonna
- 2 ek. vaj/margarin
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 doboz konzerv fehér bab (400 g/doboz)
- 1 kis fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 1 doboz konzerv felaprózott paradicsom (400 g)
- chilipor/csípős paprika
- 10-12 friss vagy 1/2 kk. szárított bazsalikomlevél
1. A csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk. Egyik oldalukat meghintjük sóval, borssal, bedörzsöljük az áttört fokhagymával, majd 3-4 cm széles, összesen 12 hosszanti csíkra vágjuk.
2. A zsályaleveleket megmossuk, lefektetjük a munkalapra, mindegyikre 1 félbevágott baconszeletet és 1 húscsíkot helyezünk, szorosan feltekerjük, fogvájóval megtűzzük vagy vékony zsineggel átkötjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint, hirtelen megpirítjuk benne a roládokat, alájuk öntjük a bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (25-30 perc).
3. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, és megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, chilivel/csípős paprikával, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük, aztán hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot és a babot, további 4-5 percig főzzük. Nem túl mély tálba szedjük, és a csirkefalatkák köreteként tálaljuk.
Tippek:
Készíthetjük előzőleg beáztatott, majd babérlevéllel és fokhagymával puhára főzött szárazbabból (400 g), illetve mélyhűtött fejtett babból is (800 g).
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé