LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomleves
fasírttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 g hosszú szemű rizs
- só, bors
- 2 zsenge sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 doboz felaprózott paradicsom (400 g/doboz)
- 200 g darált pulykacomb vagy sertéslapocka
- 1 tojás
- 1 kk. paradicsompüré
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
- chilipor
- 2 ek. olaj
- 1 dl tej
- 1 kk. ételízesítő
- 1/2 kk. kristálycukor
- 4 bazsalikombóbita vagy néhány szál snidling
1. Felforralunk 1/2 liter vizet, kissé megsózzuk, beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, félig lefedve 15 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a sárgarépákat és a hagymát, a répákat karikákra, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot tálba csúsztatjuk, botmixerrel simára turmixoljuk.
2. Összegyúrjuk a darált húst, a tojást, a paradicsompürét, a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, ízlés szerint sót és borsot (esetleg kevés chiliport). Vizes tenyérrel apró hengereket formálunk belőle, és nagyobb lábasban, a felforrósított olajban körbepirítjuk őket.
3. A fasírtocskákhoz adjuk a hagymát és a sárgarépát, további 3 percig pirítjuk. Felöntjük a paradicsommal, 2 dl vízzel és a tejjel, hozzáadjuk az ételízesítőt és a cukrot, majd mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt, 12-15 percig főzzük.
4. A rizst leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. A levest utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, belekeverjük a rizst, és mélytányérokba szedve tálaljuk. Tetejét bazsalikombóbitákkal vagy finomra vágott snidlinggel díszítjük.
Változatok:
Rizs helyett készíthetjük 80 g levesbe való aprótésztával (csiga-, gyűszű-, pillangó-, eperlevél stb.), amelyet sós vízben, külön lábaskában főzünk ki, és csak tálaláskor adunk a leveshez.