LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges
gombaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g burgonya
- 50 g zellergumó
- 150 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 200 g erdei (pl. róka-) vagy sampinyon gomba
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 4 ek. tejföl
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a burgonyát és a zellert apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk. A gombákat erős szőrű ecsettel vagy durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük, szárvégüket leválasztjuk, majd kisebb darabokra-szeletkékre aprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a zöldségeket és a gombát, 3-4 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a leveskockákat, a burgonyát és egy kevés frissen őrölt borsot. Felöntjük 1,2 liter vízzel, majd fedő alatt, lassú forralással 20 percig főzzük, végül utánasózzuk és citromlével ízesítjük.
3. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk és a kész levesbe keverjük. 4 mélytányér aljára 1-1 ek. tejfölt simítunk, arra szedjük a forró levest.
Tippek:
– Ha tartalmasabban szeretjük, 2 dl tejfölben elkeverünk 1 ek. rizslisztet, és behabarjuk vele a levest.
– Főzhetünk bele 40 g eperlevél- vagy apró csigatésztát, illetve 2 evőkanálnyi kerek szemű rizst is.