HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Mexikói
sertésborda
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hegyes-csípős paprika
- 4-5 szál petrezselyem
- 2 dús szál bazsalikom
- 150 g (barna) sampinyon gomba
- 2 doboz felaprózott paradicsom (400 g/doboz)
- 8 vékony szelet kicsontozott sertésborda
- só, bors
- 2 ek. finomliszt
- 4+2 ek. (classico) olívaolaj
- 400 g csemegekukorica (konzerv)
- 200 g fusilli (orsótészta)
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A csípős paprika ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében megtartjuk, illetve eltávolítjuk, húsát vékonyan felkarikázzuk. A petrezselymet és a bazsalikomot megmossuk, leveleiket lecsipkedjük (4 bazsalikombóbita kivételével) apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük.
2. A hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, aztán lisztbe forgatjuk, és 4 ek. felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (3+3 perc).
3. Kivesszük a húst a zsiradékból, üvegesre pároljuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a csípős paprikát és a paradicsomot levével együtt, félig lefedve 20 percig forraljuk-sűrítjük. Beleszórjuk a leöblített és lecsepegtetett kukoricát, a bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül visszatesszük bele a húst, és további 10 percig főzzük.
4. Közben 2 ek. olajban megpirítjuk a gombát. A tésztát kifőzzük, leszűrjük, lazán a gombához keverjük, megszórjuk a petrezselyemmel. A húst a mártással együtt nem túl mély tálba szedjük, a félretett bazsalikommal díszítjük, és a tészta társaságában azonnal tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé