ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Padlizsántallérok
Hozzávalók 4 személyre::
- 600 g padlizsán
- só, bors
- 125 g mozzarella
- 80 g paprikával töltött olívabogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 10+10 bazsalikomlevél
- 400 g paradicsom
- 1+3 ek. (classico) olívaolaj
- 1 ek. szárított oregánó
1. A padlizsánokat megmossuk, ha nem túl vastag a héjuk, hámozatlanul 1 cm-es karikákra szeljük. Mindkét oldalukat jócskán megszórjuk sóval, élükre állítva szűrőtálba tesszük, és 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon. A mozzarellát apró kockákra, az olívabogyókat karikákra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, a bazsalikomleveleket leöblítjük.
2. A paradicsomokat megmossuk, 1 percre forrásban lévő, majd jéghideg vízbe merítjük, és könnyűszerrel lehúzzuk a héjukat. Magjaikat-levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra vágjuk, 1 ek. felforrósított olajra dobjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, 10 felaprózott bazsalikomlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve 10 percig főzzük-sűrítjük.
3. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 3 ek. olajat. A padlizsánkarikákat leöblítjük, szárazra töröljük, és mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük. Előbb papírkendőre, majd tepsibe sorakoztatjuk őket, megkenjük a paradicsompéppel, megszórjuk az olívával, a mozzarellával és az oregánóval. 200 °C-os sütőben átforrósítjuk (5-8 perc).
4. A tallérokat lapos tálra rendezzük, és a maradék bazsalikomlevelekkel díszítve előételként vagy köretként tálaljuk. Melegen vagy langyosan a legfinomabb.
Tippek:
Kenyérkorongokra vagy felkockázott pizzalapokra helyezve pompás csipegetnivaló, italkorcsolya lehet.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé