2019. október 21.
Orsolya napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Csirkés
rakott csusza

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 felső csirkecomb
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 400 g sampinyon gomba
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • 2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 400 g csuszatészta
  • 100 g reszelt füstölt sajt
  • A mártáshoz:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g/db)
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 8-10 bazsalikomlevél

1. A húst megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a combokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (3+3 perc), majd alájuk öntjük a bort, lefedjük, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk-sütjük. (20-25 perc)

2. A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk. Mélyebb serpenyőben/wokban felhevítjük a vajat/margarint, beledobjuk a gombát, hozzáadjuk az eltördelt cseresznyepaprikát és az áttört fokhagymát, gyakran megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, további 2 percig forraljuk (jócskán ereszt levet!). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A paradicsommártáshoz meghámozzuk a hagymát, apró kockákra vágjuk, és megfonnyasztjuk a csirke alól elvett 1-2 ek. zsiradékban. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot és a provence-i fűszerkeveréket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön 15 percig forraljuk-sűrítjük, végül beleforgatjuk a finomra vágott bazsalikomleveleket.

4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet,  és egyenesen a fokhagymás gombára csúsztatjuk. Meglocsoljuk a csirke pecsenyelevével, lazán összekeverjük, felét egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. Elrendezzük rajta a csirkecombokat, bevonjuk a mártás felével, aztán a maradék tészta és mártás, végül a reszelt sajt következik. A sütő közepére betolt rácson aranybarnára sütjük (30-35 perc), tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

Tippek:

− Nem nagy munka, és nem is nagy ördöngősség, ha a combokat sütés előtt kicsontozzuk – hamarabb és jobban átsülnek, fogyasztásuk is egyszerűbb.
− Ha előre elkészítjük, lerakott állapotban sütésig a hűtőszekrényben tartjuk − ez esetben kb. 1 óra a sütési ideje. Ha tűzálló vagy cseréptálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert könnyen elpattanhat a tál!

Italajánlat:

Könnyű fehérbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

728 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos
rakott cukkini

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Kenyértorta
pizzasütő módra

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Orosz
csirkehússaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Káposztás
palacsinta

Körtés-currys
csirkesaláta

Spenótos
palacsintatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: