SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Burgonyasaláta
tojásmimózával
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g kiflikrumpli vagy egyéb salátának való burgonya
- 1 kis babérlevél
- só, bors
- 4 tojás
- 1 kis fej lilahagyma
- 3-4 szál újhagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 ek. citromlé
- 8-10 bazsalikomlevél
- 2-3 szál petrezselyem
- 10-12 koktélparadicsom
- Az öntethez:
- 4 ek. fehérborecet
- 1-2 csipet porcukor
- 1 kk. mustár
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj vagy tökmagolaj
1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós, babérlevéllel ízesített vízben, héjában megfőzzük (20 perc). A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben az újraforrástól számított pontosan 10 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítve lehűtjük és meghámozzuk.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát, az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt) és a szárzellert felkarikázzuk, a hagymaféléket elkeverjük 1 kk. sóval és a citromlével, lefedjük. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk.
3. Az öntethez mélyebb tálban elkeverjük a borecetet, a porcukrot, a mustárt, ízlés szerint frissen őrölt borsot és az olajat. A burgonyát meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd egyenesen belekarikázzuk az öntetbe.
4. 2 tojássárgáját félreteszünk, a 2 fehérjét és a másik 2 tojást apróra felkockázzuk, aztán a szárzellerrel, a hagymával, a zöldfűszerekkel és 1/2 dl vízzel együtt együtt a burgonyához adjuk, lazán összekeverjük. Nem túl mély tálba terítjük, tetejére reszeljük a 2 kemény tojássárgáját, végül a félbevágott paradicsomokkal és a félretett fűszerlevélkékkel díszítjük. Főtt sonka, hirtelensültek, grillezett húsok pompás kísérője, de önmagában is finom!
Változatok:
Olaj helyett készíthetjük a fenti fűszerekkel ízesített joghurttal is.