LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Karfiolos
zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g karfiol vagy brokkoli
- 500 g mexikói vagy azték zöldségkeverék (mélyhűtött)
- 1 kis fej hagyma
- 1 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 2 dl tejföl
- 2 ek. rizsliszt
- só, bors
- 1 nagy csokor petrezselyem
1. A karfolt/brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, és megmossuk. (Ha friss zöldségekből készítjük, azokat megtisztítjuk, megmossuk, majd lehetőleg azonos nagyságú darabokra-karikákra aprózzuk.) A hagymát meghámozzuk, egészben hagyjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, (fagyos állapotban) rádobjuk a zöldségkeveréket, a karfiolt és a hagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében-gőzében 10-15 percig pároljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és félig lefedve, továbbra is mérsékelt tűzön puhára főzzük.
3. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, felengedjük 1-2 merőkanál levessel, majd vékony sugárban a leveshez öntjük. Szelíd forralással, fedő nélkül 5 percig főzzük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, a leveshez adjuk, de ezzel már nem főzzük tovább (hő hatására elbomlik a petrezselyemben lévő C-vitamin!). Eltávolítjuk a levesből a hagymát, és petrezselyembóbitával díszítve tálaljuk.
Tippek:
Ha nem mélyhűtött keverékből készítjük, mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket használunk (zöldborsó, sárgarépa, zöldbab, kukorica, piros húsú paprika, fejtett bab vegyesen stb.), így rendkívül változatos leveseket készíthetünk, de a sárgarépa ne maradjon ki belőle, mert édeskés ízétől teljesebb lesz az étel zamata (ez érvényes csaknem valamennyi levesre!).
Változatok:
Ha olaszosan szeretjük, azaz minestronét készítünk, a levest nem habarjuk be, hanem 2-4 nagy evőkanál aprótésztát főzünk bele, a tűzről lehúzva meglocsoljuk 2-3 ek. (classico) olívaolajjal, petrezselyem helyett finomra vágott bazsalikommal illatosítjuk, és reszelt parmezán vagy érlelt pecorino (juh-) sajt kíséretében tálaljuk, amellyel ki-ki bőven megszórja a tányérba szedett levest.