SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

Fotó: Hemző Károly
Gyümölcsös-
krémes kocka
Hozzávalók 15 kockához:
- A tésztához:
- 80 g finomliszt
- 20 g étkezési keményítő
- 4 tojásfehérje
- 1 kk. citromlé
- 50+50 g+2 ek. porcukor
- 8 tojássárgája
- 1 púpozott ek. kakaópor
- A töltelékhez:
- 1 kg málna, szeder, nektarin vagy őszibarack vegyesen
- 2-3 ek. citromlé
- 250 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 6 ek. illatos likőr (pl. triple sec)
- citromfűlevél
1. A piskótalaphoz a sütőtepsit (kb. 30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel. A tojásfehérjéket a citromlével kemény, majd 50 g apránként hozzáadott cukorral fényes-tömör habbá verjük.
2. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, majd felváltva beleforgatjuk a habot és a lisztet. A masszát kettéosztjuk, egyik felében elkeverjük az átszitált kakaót. Gondolatbeli felezővonal mentén a kétféle masszát a tepsibe simítjuk, és 8-10 percig sütjük. Azonnal 2 ek. porcukorral meghintett, nagyobb konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.
3. A töltelékhez a gyümölcsöket megtisztítjuk, felaprózzuk, a barnulásra hajlamosakat meghintjük citromlével, kíméletesen összekeverjük, majd alaposan lecsepegtetjük.
4. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a krémhez keverjük (egyelőre egy kicsit híg lesz, nem baj!).
5. A piskótalapot kettévágjuk, a fehéret egy kb. 20x30 cm-es, 7-8 cm magas, üveg- vagy porcelántálba fektetjük, és meglocsoljuk a likőr felével. Megkenjük a krém kétharmadával, egyenletesen elosztva belenyomkodjuk a gyümölcs felét, majd ráborítjuk a kakaós piskótalapot. Meglocsoljuk a maradék likőrrel, bevonjuk a maradék krémmel, és változatosan kirakjuk a maradék gyümölccsel.
6. Lazán, de gondosan lefedjük a tálat (alufóliával), és legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha előző nap készítjük el), tálalásig hidegen tartjuk. Citromfűlevélkékkel díszítjük, kisebb-nagyobb kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk.
Fontos:
A mascarponét és a tojásokat felhasználás előtt 1/2-1 órával kivesszük a hűtőszekrényből, hogy hőmérsékletük azonos legyen, ellenkező esetben könnyen kicsapódik a tojás, összeugrik a krém (mint a majonéznél).
Megjegyzések:
Mivel több napig elálló, könnyű, finom édesség, érdemes dupla mennyiségű alapanyagból készíteni, így egyszerűen 1-1 tepsi fehér és kakós lapot sütünk (ez esetben eleve belekeverjük a lisztbe a kakaóport).
Elkészítési idő:
1 óra
+ 4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
180 kcal/kocka
Nehézségi fok: